Så håller du ryggen hel och smärtfri

Kvinna med ryggont som håller ena handen på ländryggen
 

8 av 10 drabbas någon gång av värk i rygg, axlar och nacke. Ofta helt i onödan. Så här kan du förebygga och bli av med smärtan.

Number of characters: 6 263

Enligt sjukgymnasten och ryggexperten Robin Wakeham är det inte särskilt konstigt att så många får ryggbesvär. I de allra flesta fall beror problemen på fysisk inaktivitet.

– Vi sitter helt enkelt för mycket och rör på oss för lite. Då försvagas musklerna i bål och rygg så att ryggen snedbelastas och trycks ihop, säger Robin.

Surfplattor, smarta telefoner och bärbara datorer är också en stor bov i dramat. Tänk på hur du sitter framför skärmen. Håller du nacken rak? Eller sitter du med huvudet framåtböjt? Förmodligen. Dessutom många timmar varje dag.

– Sitter man med huvudet upprätt får nacken vila naturligt. Men i dagens samhälle har de här vilopauserna minskat kraftigt, med smärta och värk som följd.

Självklart är det trist att ryggproblem blivit så vanliga. Betydligt mer uppmuntrande är att vi kan göra något åt dem. Det handlar om att lägga till några små men viktiga saker som gör stor skillnad. Nummer ett är att börja promenera.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in