Hälsospiralen – positiva känslor kan leda till bättre hälsa

Foto: Pexels
 

Att vi vill göra mer av det vi tycker är roligt är inte någon nyhet. Det är däremot det faktum att du medvetet kan använda dig av dessa känslor för att skapa hälsofrämjande vanor. Det hävdar den amerikanska psykologiprofessorn Barbara Fredrickson i sin teori the upward spiral of lifestyle change.

Number of characters: 8 196

– Positiva känslor skapar en omedveten motivation till att upprepa ett hälsobeteende. Oavsett om det är meditation, fysisk träning eller kontakt med andra som skapar positiva känslor, så ökar det förutsättningarna att vi ska fortsätta med det över tid.

Beteendeförändring är svårt. Även om både nobelpristagaren Daniel Kahnemans och marshmallowprofessorn Walter Mischels forskning visar på hur vi kan styra hjärnans beslutsmekanismer i det snabba och nästan automatiska System 1 och mer beräknande och eftertänksamma System 2, även kallat heta och kalla systemet, handlar det i slutänden om hur mycket viljestyrka du har. Och din viljestyrka är begränsad. Du får en viss mängd varje dag, och ofta har den förbrukats på jobbet långt innan det är dags att gå till gymmet eller avstå från den onyttigare kvällsmaten.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in