Fråga dietisten: «Jag ammar och rasar i vikt»

 

Att gå ner i vikt medan man heltidsammar – är det farligt? Dietisten och skribenten Sara Ask svarar och ger råd om vilken mat som är extra bra att få i sig för den som ammar.

Number of characters: 2 217

Fråga:

Hej! Jag har en dotter på sex månader som jag heltidsammar. Hon har fått börja smaka på mat men får inte i sig speciellt mycket. Så hennes huvudnäring är min bröstmjölk. Nu är jag orolig att hon inte får i sig tillräckligt. Det är nämligen så att jag tror att jag äter för lite. Det är svårt att hinna med och vissa dagar blir det inte mer än nån macka och lite yoghurt. Jag har rasat i vikt. Hur mycket behöver jag äta när jag ammar? Finns det vissa saker som är extra bra att äta när jag ammar?

Svar:

Bröstmjölken ändras inte så mycket beroende på vad du äter, bebisen brukar ”ta vad hen behöver”. Däremot är det viktigt att dina egna lager inte töms för att du ska orka det vardagen kräver och inte åka på onödiga brister. Du behöver ungefär 500 kcal extra om dagen när du ammar jämfört med när du inte gör det. Eftersom behovet av näring också är förhöjt är det bra om kalorierna består av näringsrik mat. Yoghurt och smörgås är jättebra, men du behöver mer eftersom du rasar i vikt. Tycker du om omelett? Matiga mackor med till exempel makrill/ägg/hummus och grönsaker? Enkla pastarätter med rökt lax och broccoli som får koka med pastan de sista minuterna? Havregrynsgröt med hackade valnötter, päron och en klick jordnötssmör på toppen? Det är mat med bland annat kalcium, D-vitamin, omega-3 och B12. Just B12 är ett näringsämne som behöver finnas i din mat för att bröstmjölkens innehåll ska vara tillräckligt. Om du äter växtbaserad yoghurt är det viktigt att välja en berikad. Det är också viktigt att du använder joderat salt för att din bebis ska få i sig tillräckligt med jod.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in