Fikaträffar bryter gamlas isolering

Äldrekontakt

En insats under några timmar i månaden kan betyda oerhört mycket för en annan människa. I föreningen Äldrekontakt bryter volontärer isoleringen för äldre ensamma. 

7 min lästid

Det är inte vilken söndagseftermiddag som helst. Det är dags för månadens fikaträff och 90-plusaren Gun Bjarme på Timmermansgatan i Stockholm ska bli upphämtad av Martin Fast, en av föreningen Äldrekontakts volontärchaufförer. Sedan blir det kaffe och kakor, kanske till och med lite soppa, hos en av fikavärdarna.

– Jodå, jag känner Martin. Vilka människor det finns som ställer upp gratis! Jag fattar inte varför de gör det, men det verkar som om de inte har några egna anhöriga, i alla fall inte i närheten, säger Gun Bjarme.

Det har hunnit gå några år sedan hon hörde talas om Äldrekontakt och anmälde sitt intresse för att sammanstråla med andra ensamstående herrar och damer över 75 år. Den ideella föreningen riktar sig till äldre som bor ensamma, sällan träffar släkt och vänner och lever ett ganska isolerat liv. Även inskrivna på äldreboenden kan delta.

– Jag var inte ett dugg nervös första gången. Vad skulle jag vara det för? Jag har ju jobbat på krogen! Det var jättetrevligt och vi diskuterade allt möjligt men det var väl mest jag som höll låda. Jag är ju pratsam.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in