Georgien: arkeologins förlovade land

Utgrävning i Georgien

Georgien kan med rätta kallas för arkeologins förlovade land, marken är så mättad med lämningar att den minsta grop ger garanterade resultat. Här såg vintillverkningen dagens ljus för 8000 år sedan och skallfynd av de äldsta hominiderna på den eurasiska kontinenten är 1,7 miljoner år gamla. Studenter och forskare från Europa och USA har hjälpt till att fylla det arkeologiska museet i kuststaden Batumi till bredden med föremål.

2 min lästid

Text: Maria Rodikova/Foto: Kajsa Kax

När Georgien blev självständigt 1991 bestämde staden Batumi vid Svarta havets kust att förvandla en gammal teater som tillhört den kommunistiska ungdomsorganisationen Komsomol till ett arkeologiskt museum. Men resurserna saknades. Då inleddes ett kreativt samarbete med bland annat Ashmolean museum i Oxford.

Internationella grupper om ett 20-tal studenter och forskare grävde i Batumi under ett par veckor var om somrarna.

På drygt tio år kom det tvåtusen kvadratmeter stora och två våningar höga museet att fyllas med fynd. Idag rymmer museet 28 000 föremål från bronsålder till medeltid, bland dem unika fynd av tidiga mynt från Georgien och andra länder, bronskärl, glas och keramik.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in