AI-skolan, del 2: AI chatbotarnas intåg

 

När OpenAI släppte Chat GPT i november 2022 väckte det ett enormt intresse för generativ AI men också kritik och farhågor om framtiden. Numera finns en rad olika AI-chattbotar som svarar på frågor. formulerar texter och skapar bilder.

Number of characters: 5 286

 “Chat GPT:s lansering markerade ett av de där ovanliga tillfällena inom teknikens värld där man får en försmak av hur framtiden kan komma att se ut.” Citat: Aaron Levie, VD på Box.

Företaget OpenAI ii San Francisco, lanserade Chat GPT version 3 den 30 november 2022, och tjänsten blev snabbt populär på sociala medier där användare delade exempel på verktygets förmågor. Inom loppet av fem dagar hade Chat GPT lockat till sig över en miljon användare, och idag har antalet användare ökat till nästan 200 miljoner.

Chatbotar är inte en ny företeelse, de har länge använts för diverse ändamål, såsom att besvara enkla kundtjänstfrågor. Nyheten med Chat GPT ligger i att den är baserad på en avancerad språkmodell – en så kallad “large language model” eller LLM – som tack vare djupinlärning på omfattande textmängder kan efterlikna mänsklig kommunikation. En AI Chatbot som Chat GPT kan hantera en bred variation av ämnen och kan anpassa sig efter användarens stil och sammanhang, till skillnad från traditionella chatbotar som förlitar sig på enklare regelbaserade system och förprogrammerade svar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in