Vintersport på hemmaplan – 3 svenska favoriter

Alpin skidåkning
 

Längtar du efter att åka på skidsemester på hemmaplan men har svårt att välja ort? Björn Gustavssons guidar dig till tre olika vintersportorter söder om Jämtlandsfjällen: Orsa grönklitt (33 mil med bil från Stockholm), Idre fjäll (46) och Ramundberget (60).

Number of characters: 10 602

Foto: Grönklittsgruppen /Pressbild

Samtliga kan även nås med direktbuss från Stockholm (Fjällexpressen kör till alla tre). Till Orsa grönklitt kan man även komma med tåg till Mora och därifrån vidare med buss.

Orsa grönklitt har något för alla

Orsa grönklitt grundades 1972 – vid en tid då Ingemar Stenmark-febern var som starkast i Sverige och det runtom i landet byggdes slalombackar som aldrig förr. I takt med allt mildare vintrar söderut har skidåkarna här blivit allt fler – inte minst antalet längdåkare – och anläggningen har stadigt vuxit sig allt större. 

Höjdläget, uppemot 550 meter över havet, gör detta till ett av södra Sveriges mest snösäkra skidområden. Här kan man i regel åka längd från slutet av oktober till slutet av april eller början av maj. Även om det är barmark i Orsa kan snön ligga djup uppe på Grönklitt.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in