Trädgårdsentusiastens guide till Cornwall

 

Trots Brexit och pandemi ska vi väl åka dit igen, till England, eller hur. För trädgårdsentusiasten som vill komma iväg tidigt på vårvintern är Cornwall överlägset, där blommar det som bäst från slutet av februari till april. En mångfald av besöksträdgårdar med månghundraåriga anor finns att välja på. Läs om de främsta och de fascinerande historierna bakom.

Number of characters: 8 811

Text och bild: Dan Rosenholm

Om innevånarna i grevskapet Cornwall får säga det själva bor de i världens trädgårdsmetropol. Särskilt långt från sanningen är det inte. Uppåt sextio stycken att besöka lär finnas, flera av dem gamla, stora och mycket kända.

Det finns främst två skäl till grevskapets berömda trädgårdar. Det ena är klimatet. Cornwall ligger allra längs ut i sydväst på den brittiska ön. Där är det milt och fuktigt, skillnaden mellan vinter och sommar är små. Frost är på många håll sällsynt. De mest känsliga rododendron blir stora som hus, palmer trivs. Det andra är närheten till havens historiska resenärer, både de som seglat mot öst och väst. Föga sympatiskt är att egendomarnas rikedom inte sällan haft sitt ursprung i slavhandel och sockerplantager på andra sidan Atlanten. Att det var hit skeppen från Ostasien först kom lastade med dittills okända växter känns mer tilltalande.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in