Skogskyrkogården – sevärt världsarv

 

Skogskyrkogården är en av världens vackraste begravningsplatser. Förutom en enastående arkitektur bär kyrkogården på en spännande historia. Följ med till sista vilan för en halv miljon själar. 

Number of characters: 5 336

Vi blickar ut över den välklippta, böljande grässlänten med sitt stora, tunga kors i granit. Kullen till höger vars topp täcks av almar  ser svarta ut i motljuset och åt vänster skymtar tre kapell i en sparsmakad funktionalistisk stil som blivit världsberömd. Skogskyrkogården i Stockholm är världens allra vackraste och sedan 1994 med på Unescos världsarvslista, något mycket ovanligt för begravningsplatser.

Men den begravningsplats som så många besökare finner ro och tröst i eller kanske till och med njuter av kunde kanske ha blivit något helt annat:

– Att Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz förslag till ny begravningsplats vann Stockholms stads arkitekttävling 1915 berodde till stor del på att så många konkurrenter avvek från kriterierna som staden satt upp där naturen skulle lyftas fram, berättar guiden Erik Gunnarsson, museipedagog på stadsmuseet. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in