Gotländska pensionatet där det är så mycket bättre

 

Det har varit ett behandlingshem, ett trädgårdsmästeri och nu ett pensionat. På Gotlands kust 72 kilometer från Visby ligger Grå Gåsen med anor från 1800-talet. De senaste åren har det stått som inspelningsplats för tv-programmet Så mycket bättre, och det kännetecknas av ledorden rofylldhet, omtanke och familjekänsla.

Number of characters: 4 575

Foto: Gustav Stening / CC BY-NC-ND 2.0

Pensionatet Grå Gåsen, från 1850, är inrymt i en vacker patriciervilla i en naturskön oas. Området Storsudret, som ibland kallas ”Gotlands Provence”, består av öppna landskap omgivet av hav. Pensionatet ligger avskilt och dess interiör blandar anrik miljö med varsamt renoverade rum. Det omsluts av ett kulturcentrum där gästerna kan gå på konstrundor och få privata visningar.

– Det är ett väldigt harmoniskt, vänligt och lugnt ställe där du kan titta på konstverk, hantverk och natur, säger Maria Ahlsten som sedan 2010 driver pensionatet tillsammans med maken Håkan Ahlsten.

De tog då över vad som på den tiden var ett behandlingshem. Sedan har det genomgått en rad förändringar, bland annat har det fungerat som ett trädgårdsmästeri. Som gäst på Grå Gåsen kan man välja mellan tolv olika rum, några är förlagda i boningshuset och några i pensionatets annex. Under vintertid kommer det mest konferensgäster och då driver makarna Ahlsten pensionatet själva. Under sommaren arbetar det ungefär 15 personer på Grå Gåsen. På pensionatets pub, Gäss, kan man bland annat ta del av fotbollskvällar och det är ett uppskattat tillhåll av såväl lokalbefolkning som gäster. Under sommarsäsongen öppnar pensionatets utomhuspool och restaurangen Gåsens Lada slår upp portarna. I restaurangen har det populära tv-programmet Så mycket bättre spelats in de senaste två åren, där kända profiler som Laleh och Thomas Di Leva har sjungit sig in i tittarnas hjärtan och framfört varandras hitlåtar i ny tappning. Tv- inspelningarna har ägt rum sommartid under tiodagarsperioder.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in