Åtta svenska öar värda en omväg i sommar

 

I Sverige finns från norr till söder ungefär 270 000 öar. Några av dem är välbekanta för de flesta svenskar. Andra helt okända. Många är små paradis att besöka. Vilka av dessa åtta har du varit på?

Number of characters: 5 444

1. Visingsö, Vättern

Långsmala och praktfulla Visingsö sträcker ut sig i 14 kilometer i landets näst största sjö Vättern. Ön har omväxlande natur, flera stränder och mycket att se för den historie-intresserade, som ruinerna efter 1600-tals-slottet Visingsborg och de medeltida lämningarna efter Sveriges första riksborg Näs. Rundturerna med häst och vagn, de så kallade remmalagen, är något många besökare prövar. Färjan från Gränna går med täta turer sommartid.

Visingsö

Visingsö i Vättern.

2. Koster, Bohuslän

Koster är den påtagligt sköna ögruppen nära gränsen till Norge och sedan länge en av de mest omtyckta favoriterna på västkusten. De båda huvudöarna omges av imponerande kustscenerier. Nordkoster har flest fasta boende och något mer faciliteter, som systembolag och apotek, medan Sydkoster har närheten till de orörda kobbarna i Koster marina nationalpark. Valet av ö spelar dock mindre roll då det smala sundet mellan dem förbinds med en bemannad linfärja. Det är enkelt att ta sig till Koster med båt från Strömstad som i sin tur har täta förbindelser med Göteborg.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in