Har du en high need baby?

 

High need baby, spirited child, fussy newborn, överlevnads- eller plusbarn. Känner du igen bebistermerna som dykt upp på senare tid? Men vad betyder de egentligen? Och har de någon vetenskaplig grund, eller är det bara ännu ett trendigt påhitt? 

Number of characters: 7 438

För Ulrica Karlsson och sambon Jens började föräldraskapet som en chock. Efter en dramatisk förlossning med sugklocka redan i vecka 35 kom dottern Ellen till världen. De första veckorna tillbringades den lilla familjen på Danderyds sjukhus neonatalavdelning där Ellen mestadels sov nöjt, men så fort familjen kom hem blev verkligheten en annan.

– Det första vi började reagera på var att Ellen slutade sova helt under dagtid. Somnade hon var det bara under korta, korta stunder. Det gick heller inte att lägga ner henne, hon krävde att få vara nära mig, och i rörelse hela tiden, annars skrek hon bara, berättar Ulrica.

Den första tiden var extremt slitsam, minns Ulrica. Hon och Jens försökte turas om men en ständigt missnöjd bebis tärde på relationen. Ulrica gick till föräldragruppen ett par gånger, men slutade för att hon inte orkade se alla andra glada föräldrar med bebisar som jollrade nöjt medan hon själv gick runt svettfläckar under armarna och vyssade sitt gallskrikande barn. Snart började hon även undvika andra platser och situationer. Öppna förskolan blev ofta till en mardröm, fika hos vänner likaså. Till slut kändes det omöjligt att bara gå till mataffären.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in