Fråga barnpsykologen: “Jag står inte ut med min son!”

Förtvivlad
 

Alice undrar hur hon ska hantera sin son efter att han har fått en lillebror. Psykologen och fembarnsmamman Tova Winbladh ger svar.

Number of characters: 2 873

Fråga:

Min man och jag har två söner: 2,5 år och 8 veckor gamla. Vi har hamnat i en ond cirkel där jag förlorar tålamodet med vår äldste son. Han svär, bråkar med alla, vill inte leka med sina leksaker, sitta vid matbordet eller åka bil. Det enda han vill göra är att hålla på med datorn. Om han inte får som han vill blir det kaos. Ibland tappar jag det helt – skriker att jag inte vill ha honom, att jag inte står ut med honom. Det är hemskt och jag förstår inte hur jag kan göra så mot honom. Jag får sådana skuldkänslor, känner mig ledsen, förtvivlad och helt ur balans. Det tar sån energi! Sommaren kommer att bli en mardröm!!! Hur ska jag hantera min jobbiga lilla son? 

Bästa hälsningar Alice

Svar:

Hej Alice! 

Usch vad det låter jobbigt för både dig och din son. Det verkar som att livet har ställts på ända för er båda nu när en ny medlem har inträtt i familjen med alla sina behov. Små tvååringar kan ofta inte beskriva med ord hur ansträngande det är att få ett syskon – de visar oftare med sitt sätt att de har det jobbigt och inte trivs. Kanske är det vad din son försöker berätta för dig med sitt trilskande? Att han känner sig orolig och vilse i den nya situationen och inte vet vad han ska göra av alla sina känslor? 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in