Därför fungerar det inte att tjata på barnen

 

Nej, det ingår inte i föräldrarollen att tjata ihjäl både dig själv och barnen. Ändå ger vi våra barn upp till 17 uppmaningar i halvtimmen. Här svarar psykologerna på hur du får barnen att lyssna.

Number of characters: 3 615

Foto: Cottonbro Studio/Prexels

När vi upprepar samma sak om och om igen blir det för mycket att ta in för ett litet barn. De klarar inte av att sortera vad som är viktig utan stänger av och slutar att lyssna. Men trots det fortsätter vi att tjata.

 – Då och då lyckas vi få ut barnen genom dörren eller få på dem kläderna med tjat och det som fungerar ibland väljer vi att göra ännu mer av. Därför fortsätter vi tjata och fastnar i en tröttsam process som ofta leder till upptrappning, förklarar psykologerna Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni som skrivit boken Vad alla föräldrar borde göra. Här är deras råd för att bryta tjatmönstret.

Skapa tidsmarginaler
Tidspress triggar igång tjatet, irritationen kommer krypande och tålamodet minskar. Vilken förälder känner inte igen sig i tjatet som uppstår på morgonen när det är bråttom till förskolan och du har ett möte på jobbet som väntar?
 – Försök se om det går att öka tidsmarginalerna. Kan ni gå upp lite tidigare, plocka fram kläderna redan på kvällen eller är det något i frukostrutinen som kan ändras? Det är mer effektivt än att upprepa något 15 gånger, säger Kajsa Lönn Rhodin.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in