Överallt omkring oss sträcker träden ut sina grenar. Kronorna vajar sakta i vinden. Träden är en slags förbindelse mellan jord och himmel. Med sitt speciella växtsätt är de faktiskt störst av allt levande som finns på jorden!
Det går inte att tänka sig den svenska naturen utan träd. Det är ju träden som formar hela landskapsbildens utseende – både på landsbygden och i städerna. De har stått där i alla tider som en symbol för livet, och förmedlar både trygghet och kontinuitet. Vad vore Sverige utan djupa granskogar, vackra björkdungar, knotiga tallar och skira lövskogar?
Det finns inget som visar årstidsväxlingarna så tydligt som just träd. Vi ser hur de kala kronorna försiktigt knoppas på våren, hur bladen spricker ut, grönskar, gulnar, vissnar och faller av. På höstkanten när solljuset avtar drar det ihop sig till en färgsprakande fest när bladen börjar skifta färg till gula och röda nyanser.
Man skulle kunna tro att alla träd tillhör en gemensam grupp av växter – men så är det inte. Med träd menas bara ett speciellt växtsätt. Det finns träd inom flera olika släkten och familjer. Till exempel är björken mer släkt med brännässla än med tall och plommonträdet är släkt med smörblomma. Vi brukar säga att det finns 45 olika trädarter i Sverige.