Skarvjägare i Stockholms skärgård: ”Vi måste få tillbaka en levande skärgård”

Skarvö Skraken
 

Sedan 2021 är skyddsjakt på mellanskarv på enskilds initiativ tillåtet från 1 augusti. I år har också Sveriges Organiserade Fiskeguider beslutat att donera 20 kr per fälld fågel, och en privatperson lägger ytterligare 20 kronor för att uppmuntra till jakten. Följ med två jägare på skarvjakt kring Dalarö.

Number of characters: 7 108

Redan på långt avstånd ser man den tydligt ute på fjärden, den lilla ön Skraken, där de nakna trädstammarna sticker upp som gråa tandpetare mot himlen med risbon svävande högst upp i trädkronorna. På de flata klipporna sitter hela kolonin, ett hundratal fåglar, samlade i kvällssolen. När båten kommer närmare lyfter de från land och skingras i skyn.

Ön skraken
I Augusti 2021 infördes en ny lag som möjliggör skarvjakt på eget initiativ, vilket innebär att jägare med jakträtt inte behöver ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Vi plöjer oss fram genom täta snår av brännässlor för att komma upp till toppen av ön, en öde plats som i det närmaste kan beskrivas som en krigszon där en atombomb just briserat. Fallna träd ligger som plockepinn på marken. Vit spillning och döda skarvar, som ger upphov till en frän stank. Paradoxalt nog finns här också en frodig grönska, vid sidan av spöklandskapet, med vackra blommor i starka färger som kontrast mot allt det färglösa och döda.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in