Så vet du skillnad mellan rimfrost, markfrost, permafrost och tjäle

 

Visst är det vackert när frosten gnistrar i solen! Så här års har hela landet fått känna på den första frosten. Längst i norr ligger redan snön djup, men i södra Sverige är det fortfarande barmark. Men visste du att det finns många olika sorters frost?

Number of characters: 5 016

I brytningstiden mellan höst och vinter pendlar temperaturen upp och ned. Soliga dagar med temperaturer runt 10 grader kan följas av nätter med minusgrader. Efter en vindstilla och kall dag med klart väder är risken för nattfrost som störst. Inne i skogarna hjälper träden till att bevara dagens värme. Men på öppna ytor, som ängar och gläntor, finns inget som kan hålla kvar värmen – där kyls marken ned fortare. Värmen som bildats på marken under dagen lyfter uppåt, och den tyngre kalla luften faller nedåt. Om det är vindstilla blandas inte de här luftlagren om, och den kalla luften ligger kvar närmast marken. 

Risk för frost

För att frost ska bildas måste temperaturen sjunka under nollsträcket. På högt belägna områden är frostrisken mycket större än längs kusterna. Det blir kallare i de öppna landskapen för där finns inga träd som skyddar markytan. I Norrland och nordvästra Svealand är risken för frost som störst. Men även på Sydsvenska höglandet och Gotland är frostrisken stor. Minst frostbenägna platser är hela syd- och västkusten och områdena längs de största insjöarna, eftersom vattnet bevarar värmen längre.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in