Så uppstår norrsken och dess olika färger

 

Norrsken har alltid funnits på vår jord. Dinosaurierna upplevde det, precis som vi gör idag. Det är en slags konstant som alltid finns. Det finns till och med där även när det är för ljust för våra mänskliga ögon att kunna se det.

Number of characters: 4 097

Foto: Stein Egil Liland /Pexels

Norrsken hör definitivt till de vackraste fenomen vi kan beskåda på himlen, och det är lätt att bli förtrollad när uppenbarelsen av universums oerhörda storhet sköljer över dig och du blir full av förundran.

Det väcker också nyfikenhet, människan i sin natur vill ha en förklaring till varför det uppkommer. Under århundraden har människor berättat historier, och utan vetenskaplig förståelse, har våra förfäder skapat fantasieggande berättelser om både gudar och monster. Dessa historier lärde människor att respektera, frukta eller vörda ljuset på himlen. Med tiden har vår uppfattning om solsystemet och vår plats i den ökat och historierna förvandlades istället till sagor och myter. Idag vet vi hur det uppstår, och tack vare vetenskapen kan vi ge en förklaring till det.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in