Mindre stress och oro när Johan tar med nysvenskar ut i naturen

 

Johan Löfquist i Åre hjälper nysvenskar att hitta ut i naturen där de hittar vila från stress och slipper oroa sig för framtiden. 

Number of characters: 8 973

Text och bild: Ulf Isacson

Johan Löfquist jobbar till vardags på avdelningen Inflyttarservice i Åre kommun. Han är en hjälpande hand mellan nyanlända och myndigheter, men det han brinner mest för är hans eget LONA projekt (med bidrag från Länsstyrelsens Lokala Naturvårdssatsning) som innebär att han anordnar friluftsaktiviteter för nysvenskar i området. 

 – Idéen med initiativet är att de skall upptäcka möjligheten att använda naturen för vila och kontemplation. Många bär på mycket stress, både från det förflutna och oro inför framtiden.  Kan dom släppa det för en dag eller två så är det värt väldigt mycket, berättar Johan när vi sitter i bilen på väg till Valbo där vandringen skall ha sin start.

Glada och förväntansfulla hoppar vi ut ur bilarna. Matlag styrdes upp tidigare på morgonen och ryggsäckarna är redan packade och klara så vi kommer snabbt iväg. Det skrattas och det pratas. Zahra Mohammadi med dotter Mahsa, Muji Hintsa från Eritrea, Henry från Uganda och Mahdi Masoumi från Afghanistan har följt med. Våra guider från Campus Åre är Elias Lindhe och Jennie Karlsson. Det känns som ett glatt gäng.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in