Studie: Kvinnor skadas oftare i trafikolyckor

Kvinnor skadas oftare i bilolyckor
 

Kvinnor löper större risk att skadas och dö i trafikolyckor, blir oftare fastklämda i krockade bilar och får oftare långvariga men av skadorna. Det framgår av en brittisk studie.

Number of characters: 13 727

– Jag är inte överraskad. Vi har tittat på risken för skada och invaliditet för kvinnor och den är generellt högre än för män, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Bilkollisioner tar varje år 1,3 miljoner liv och orsakar mellan 20 och 50 miljoner skador världen över, enligt WHO. Tim Nutbeam är en av forskarna vid University Hospitals Plymouth i England som studerat 70 000 trafikoffer. 

De är alla över 16 år och har vårdats på traumasjukhus i mer än tre dygn eller avlidit. En fjärdedel är kvinnor, vilket förklaras med att fler män kör bil och dessutom på ett mer riskfullt sätt. Enligt Tim Nutbeam är det här den hittills största studien som visar på könsskillnader i trafikolyckor. 

Dubbelt så många kvinnor som män fastar i bilen och kan inte ta sig loss utan hjälp. 16 procent av kvinnorna och 9 procent av männen fastnade i fordonet antingen på grund av smärta eller eftersom bilen blivit deformerad De som fastnat hade dubbelt så stor risk för att avlida jämfört med de som snabbt kom ut.  

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in