Därför ökar viltolyckorna varje år

 

Vilt i skogen betyder djur på vägarna och risk för olyckor. Viltstammarna har ökat i många år och viltolyckorna är nu runt 80 000 per år – alltså fler än 200 olyckor per dag eller fler än en viltolycka per 8:e minut. 

Number of characters: 15 071

Enligt en helt ny, hittills opublicerad uppskattning från SLU, uppgick samhällskostnaderna för viltolyckor under 2021 till nio miljarder kronor. Ofta blir det traumatiska olyckor med höga försäkringskostnader. 

– Vildsvin har tagit över efter älgen i antalet viltolyckor. Dessutom är tillväxten av vildsvin och hjort exponentiell och vi kan förvänta oss en snabb ökning även fortsättningsvis samtidigt som trafiken ökar, säger Andreas Seiler, forskare vid institutionen för ekologi på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

Seiler får medhåll från Anders Sjölund, ekolog och biodiversitetssamordnare på Trafikverket. 

– Att viltolyckorna ökar beror på att antalet vildsvin och kronhjort ökar, men rådjur- och älgolyckorna ökar på grund av trafiken, säger Anders Sjölund som tror att antalet vildsvins- och hjortolyckor kommer att stabiliseras först när möjliga områden är ockuperade. 

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in