Välj vin efter sås och tillbehör – inte protein

 

Maten och vinet – vad passar ihop som ett strävsamt par, vad gifter sig smakmässigt, vilka smaker blir smakkompisar och vilka krockar? Relevanta frågor om man vill utforska de synergieffekter som blir till när smaker möts och i bästa fall samspelar.

Number of characters: 7 998

Text och foto: Birgitta Magnusson

Är det trolleri? Nej det är bara kemi. Visste du att hetta från chili i maten gör att du upplever rödvinet strävare än det egentligen är och att maten upplevs extra stark eller het av rödvinets strävhet, ja det blir samma effekt som att hälla bensin på elden. Eller har du reflekterat över att sälta i maten gör det sträva rödvinet mindre kärvt. Salta alltså lite extra och vinet upplevs helt plötsligt rundare och mjukare. Detsamma gäller faktiskt om du tillsätter syra i maten exempelvis med några droppar citron, då mjuknar den tuffa strävheten i ett rödvin och den fina höga syran i ett vitt friskt vin tonas ner.

Det mesta handlar om balans och logik, alltså inte så komplicerat. Det kan vara en första ledstjärna att luta sig mot, att identifiera om det är lätta smaker i maträtten, ja då behöver vinet också ha en lättare framtoning, inte ta över. Liksom vid det motsatta, kraftfulla feta maträtter behöver mer motstånd och fyllighet av vinet för att överleva och bidra till helheten. Om du tänker efter innan, är det lättare att göra goda kombinationer av mat och vin, bara en liten eftertanke kan ge så mycket mer i smakupplevelse.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in