Superrecept på äppelmos – så enkelt att barnen klarar det!

 

Det är både gott och roligt att göra eget äppelmos. Här bjuder vi på ett superenkelt recept. Med lite hjälp klarar barnen av att göra det mesta själva!

Number of characters: 1 323

Att laga mat och baka med barn eller barnbarn är roligt. Och att göra eget äppelmos behöver inte vara svårt alls. Du slipper dessutom en massa tillsatser och fruktinnehållet blir betydligt större än i köpt äppelmos. Vårt recept på äppelmos är så enkelt att du kan följa det tillsammans med barnen. Men lämna aldrig barnen ensamma vid spisen, och se till att de inte bränner sig på spisplattan eller den varma äppelmosen. Barnens ålder får förstås avgöra vilka moment de kan vara delaktiga i. Johanna visar steg för steg hur man gör!

Du behöver:

2 kg äpplen

7 dl socker

1 dl vatten

2 krm askorbinsyra

fruktpress

rengjorda glasburkar

Gör så här:

  1. Skölj äpplena, dela i klyftor och lägg i en stor gryta. Skal och kärnhus kan vara kvar.
  2. Häll i socker och vatten. Koka upp sakta. Fortsätt att koka i 30 minuter så att all frukt mosar sig. Rör med en träslev.
  3. Ta grytan av värmen. Skumma av ytan om det bildats mycket skum. Tillsätt askorbinsyra för att moset inte ska mörkna.
  4. Sterilisera glasburkarna i ugnen på 100 grader i 10 min. Pressa den varma fruktmassan i fruktvagga, potatispress eller annan sil för att få bort grovt skal och kärnor.
  5. Slå upp moset direkt i de ugnsvärmda glasburkarna. Fyll ända upp till kanten så behövs inget konserveringsmedel. Förslut burkarna väl och förvara dem svalt.
En korg med äpplen är lätt att få tag på så här års. Har du inga egna äppelträd så brukar många med trädgård eller koloni gärna ge bort. Foto: Håkan Sandbring
Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in