Så använder du vin i matlagningen

 

I grytan, i soppan, i såsen eller varför inte i desserten? Vin är en fantastisk smaksättare. Här är vinexpertens bästa tips för dig som vill krydda dina rätter med vin.

Number of characters: 4 053

Text: Birgitta Magnusson Foto: Pixabay och Pexels

Vin som krydda både fördjupar smakerna i maträtten och kan även förhöja upplevelsen av vinet du dricker till om du valt viner med liknande smakprofil. Att välja viner från samma trakt eller vinområde som maten kommer ifrån är också ett sätt att få en genuin koppling mellan mat och vin. Ju mer vinkaraktär du vill ha i maträtten desto fruktigare, mustigare och smakrikare vin väljer du, och vice versa.

Två tumregler – undvik fatlagrade viner och reducera

En generell tumregel som gäller alla typer av vin tänkta för matlagning är att undvika framträdande fatkaraktär från lagring, det kan ge en viss bitterhet. Alkoholen i vinet är en väsentlig smakbärare även om styrkan minskar eller förvinner nästan helt med koktiden. Just att reducera och koka ner vinet är ett andra rättesnöre. Det gör att kryddighet och frisk syrlighet koncentreras från vinet och alkoholsmaken försvinner. Om du häller i vinet för sent i en maträtt eller kokar för kort stund försvinner denna eftertraktade effekt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in