Gin i världsklass tillverkas i Sverige – besök på Hernö Gin vid Höga kusten

 

Det är smått osannolikt, men i den lilla byn Dala strax utanför Härnösand längs Höga kusten i Ångermanland, framställs gin i världsklass. Följ med skribenten Birgitta Magnusson som besökte destilleriet Hernö Gin.

Number of characters: 8 450

Text och foto: Birgitta Magnusson

I Dala, som i princip bara består av några byggnader, ligger destilleriet Hernö Gin som Jon Hillgren grundade för tio är sedan, 2011. Jon var då enbart dryga 30 år och pionjär genom att starta det första renodlade gindestilleriet i Sverige. Hans passion för den enbärssmakande spriten och övertygelsen om att skapa en högklassig produkt, gav resultat med råge. Hernös gin är världens mest prisbelönta de senaste sex åren.

Hernö Gin inryms i ett flertal röda hus med vita knutar i den lilla byn Dala utanför Härnösand.

Hernö Gin är inhyst i flera lantligt röda hus med vita knutar. Skog och ängar ligger naturskönt runt om. Vi tas emot i destilleriet av Magnus Ernstsson som är en av Hernös tre destillatörer. Magnus har jobbat i förteget i cirka två år och är upplärd av master destiller Jon Hillgren och Johan Wester som båda fått sin utbildning i London. ”Gin är kul” utbrister Magnus vid flera tillfällen under samtalet och slår ut med armarna som om han vill omfamna hela den framgångsrika verklighet han nu är en del av. Han står framför de vackra handslagna tysktillverkade kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne som är hjärtat i produktionen. Kierstin som var den fösta pannan är något mindre och lär ska vara uppkallad efter en dam som bott på gården under 1600talet. Marit och Yvonne är de nyare och större tillskotten, rymmer ca 1000 liter. Pannorna är också den snygga fonden i provningsrummet som tar emot åtskilliga besökare årligen. De stilistiska Jonas Bolinlamporna Kvist, ger extra attityd.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in