Framtidens mat finns i havet

 

Tång har blivit trendigt, åtminstone bland landets kändiskockar. På Nordic Seafarm, Sveriges största tångodlingsföretag, arbetar man hårt för att även vanliga konsumenter ska få upp ögonen för den här supermaten.

Number of characters: 3 430

På en båt utanför Grebbestad, i norra Bohuslän, står två galonklädda män och lyfter linor som dignar av tång. De långa repen är förtöjda i bojor som flyter i det salta Kosterhavet.

– De tar stickprov för att se hur tången växer och om det är dags att skörda, förklarar Simon Johansson vd på Nordic Seafarm. Det är viktigt att skörda vid rätt tidpunkt. Sockertången behöver till exempel skördas tidigt på säsongen, väntar man för länge blir den grov.

Från påsk och ett par månader framåt väntar hårt arbete och långa arbetsdagar. Under den intensiva skördesäsongen ska närmare 100 ton tång skördas. 

Det finns otaliga sorters tång. Nordic Seafarm odlar främst havssallat och sockertång. Båda växer naturligt i svenska vatten men går också att odla. Tången kan serveras färsk men det mesta fryses in eller torkas och används som smaksättare eller i till exempel grytor, biffar och pesto. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in