Det lönar sig att få mer koll på kål

 

Vill du pigga upp immunförsvaret och samtidigt äta både gott och billigt?
Svaret är enkel – ät mer kål.

Number of characters: 3 360

Kål är en av våra mest lojala grönsaker som funnits med oss länge. Den är en av de tidigast kända köksväxterna och redan under vikingatiden odlades det vit- och rödkål i Sverige. Mättande och näringstät har kål varit en viktig del av vår kost, inte minst under svåra tider. När vi fick det bättre hamnade kålen i skymundan, delvis för att den uppfattades som fattigmat.

Efter att ha befunnit sig i grönsaksavdelningens utkant har kålen gjort comeback och fått uppmärksamheten den förtjänar. De vanligaste sorterna som blomkål, vitkål, spetskål, vitkål och broccoli finns tillgängliga i stort sett hela året, under sensommaren och framför allt på hösten är de svenskodlade i säsong.

Att steka eller ugnsbaka tar fram kålens bästa sidor, oavsett om det är grönkålsblad, brysselkål eller ett spetskålhuvud. Det ger smaken ett djup, en aning sötma och fin struktur. Näst bäst är att ge kålen en snabb massage med olivolja, en gnutta salt och lite färskpressad citronsaft, det får den att mjukna och smaka ännu godare. Blanda gärna flera sorters kål och missa inte brysselkålens små fina blad som kan konsten att briljera i en vintersallad.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in