Buffésåser, grilltillbehör och kräftsälta – så väljer du vin till sensommarens fest

Sensommarfesten
 

Vad passar ihop som ett strävsamt par, vad gifter sig smakmässigt, vilka smaker blir smakkompisar och vilka krockar? Relevanta frågor inför sensommarens bjudningar – speciellt om du vill utforska synergieffekter av smaker som möts och i bästa fall samspelar.

Number of characters: 5 035

Foto: Birgitta Magnusson och Creative Commons

Är det trolleri? Nej det är bara kemi. Visste du att hetta från chili i maten gör att du upplever rödvinet strävare än det egentligen är och att maten upplevs extra stark eller het av rödvinets strävhet? Ja det blir samma effekt som att hälla bensin på elden. Eller har du reflekterat över att sälta i maten gör det sträva rödvinet mindre kärvt? Salta alltså lite extra och vinet upplevs helt plötsligt rundare och mjukare. Detsamma gäller faktiskt om du tillsätter syra i maten exempelvis med några droppar citron, då mjuknar den tuffa strävheten i ett rödvin och den fina höga syran i ett vitt friskt vin tonas ner.

Det mesta handlar om balans och logik, alltså inte så komplicerat. En första ledstjärna att luta sig mot är att identifiera smaker. Det är främst grundsmakerna sött, salt, surt och beskt som spelar mot varandra och får oss att uppleva smaker så olika. En femte grundsmak som vi känner är umami, en smakförstärkare av upplevd rund sälta. Ägna en stunds eftertanke åt att titta på Systembolagets smak-klockor för vägledning av vinets smakstil. Och, det är oftast inte huvudråvaran eller proteinet i en maträtt som avgör smakrikedom utan oftast tillbehören och såsvalet.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in