8 tips för ett julbord som passar alla

julbord för alla smaker
 

Vegan, vegetarian, laktosintolerant, glutenallergiker och LCFH:are. Så fixar du ett julbord som håller alla glada!

Number of characters: 3 333

Foto: Dan Wirdefalk/Pixabay

Skylta

Kan det finnas några som helst frågetecken kring vad en rätt innehåller, skriv en fin liten skylt och ställ intill. Där kan du lista ingredienser som gästerna av en eller annan anledning kanske vill undvika. Till exempel komjölk, kött eller gluten.

Dela upp

Gör det så enkelt som möjligt för gästerna. Placera alla helveganska rätter i ett hörn och de med kött eller fisk i ett annat. Vegetarisk mat, utan kött men eventuellt med mjölkprodukter eller ägg, kan också få en egen plats.

Våga tänka nytt

Vi vet, det kan vara väldigt svårt att övertyga en inbiten julbordstraditionalist om att allt faktiskt inte måste vara som det alltid har varit. Särskilt om den traditionalisten är man själv.

Men det finns gott om juliga rätter som till exempel inte innehåller kött, både att köpa färdiga och att laga själv. Lägg fördomarna åt sidan och våga testa. En Janssons frestelse med oliver och kapris till exempel. Eller vegetariska köttbullar. Veganska ostar finns också att köpa, för att inte tala om en massa olika ersättningar för komjölk.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in