Så mycket gift finns i ditt badrumsskåp

Badrumsprodukter
 

Förvirrande innehållsförteckningar, otydliga märkningar och är eko alltid bäst? Så här slipper du kemikalier i badrumsskåpet. 

Number of characters: 2 820

Text: Åsa Lekberg Steinsvik

Många av produkterna som finns i våra badrumsskåp innehåller giftiga kemikalier och plastartiklar som spolas ut i havet och skadar vattenlevande djur under lång tid. Om man inte är kemist är det hopplöst att förstå sig på innehållsförteckningar och otydliga lagstiftningar. Katarina Johansson, författare till  boken “Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”, guidar oss till hur vi ska tänka. 

Var börjar man?
– Räkna hur många produkter du har och fråga dig hur många olika slags krämer du egentligen behöver? Gör dig av med produkter som har blivit gamla och tänk till inför nya inköp. Köp hellre färre av högre kvalitet.

Vilka produkter ska jag köpa?
– “Bra Miljöval”,  “Svanen” och  “EU-Blomman” är miljömärkningar som ställer krav på ingredienserna i en produkt. Märkningarna Cosmos Organic och NaTrue är också bra ur ett miljöperspektiv då de exempelvis förbjuder PFAS och plast som båda är riktiga miljöbovar.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in