Klimatsmart matguide: Det här ska vi äta mer och mindre av

 

Finns det miljövänligt kött? Är kyckling ok och varför är musslor bra? Här är expertens guide till klimatsmart mat. Dessutom – så här nollar du svinnet med Paul Svensson. 

Number of characters: 2 452

Text: Åsa Lekberg Steinsvik

Cirka en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten som vi äter. Vill man göra skillnad på riktigt och minska utsläppen, spelar det stor roll vad vi väljer att lägga på tallriken. Elin Röös är forskare i hållbar matproduktion vid Sveriges Lantbruksuniversitet och var en av årets sommarvärdar 2022. I sitt program pratade hon om hur lätt, och svårt, det är att rädda planeten genom att äta rätt. Här guidar hon oss till maten vi ska äta mer respektive mindre av – för planetens skull.  

Elin Röös. Foto: Jenny Svennås

Ät mindre och bättre kött

Två hamburgare eller några portioner köttfärssås i veckan – det är så mycket kött vi bör äta om vi vill planeten väl, säger Elin Röös. 

 – Tittar vi bara på klimatpåverkan, är det kött från djur som nöt och lamm som bidrar till höga utsläpp av växthusgaser. När det gäller användningen av bekämpningsmedel, är det kyckling och gris vi bör äta mindre av, då de äter mer importerad soja där användningen av bekämpningsmedel är stor. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in