Renata Chlumska: ”Jag ska leva tills jag är 140 år”

1999 blev hon första svenska kvinna att bestiga Mount Everest. Drygt 20 år senare fortsätter Renata Chlumska konsekvent att bocka av punkter på sin bucket list. Näst på tur – att ta en sväng till rymden och bestiga det högsta berget på månen.

6 min lästid

Foto: Daniel Nestor

När Renata Chlumska kliver upp ur sängen har timvisaren på den analoga klockan inte ens passerat fyra. Det är kolsvart utanför fönstret. Hon rotar fram en viktväst och spänner den om överkroppen. 30 kilo extra på den stundande promenaden blir en fysisk påminnelse om den ryggsäck hon ofta bär på bergen under sina expeditionsbestigningar.

Att ställa väckarklockan på 03.50 och starta dagen med sex kilometer powerwalk är helt enkelt inget som bekommer Renata Chlumska.

– Jag ser det som viktig egentid där jag inte behöver matas med intryck. Jag fragmenterar ”hårddisken” lite. Det är ren överlevnadsstrategi, säger hon.

När Renata Chlumska är tillbaka efter promenaden är klockan fem och hennes tre barn sover fortfarande. Soluppgången i Jönköping denna januaridag sker först 08.37.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in