70 år efter att de allra första Lego-bitarna sattes ihop i Danmark har Sverige en professionell Lego-byggare. Gabriel Bremler har flera av Stockholms kändaste byggnader i sin portfolio.
Lägenheten ligger två trappor upp i ett höghus och ser ut som de brukar göra i en stockholmsförort, förutom att den är fylld av Lego. I ett rum med en halv meter hög snögubbe i hörnet finns bland annat Stockholms konserthus och en del av tunnelbanan. Tåget som åker fram och tillbaka mellan perrongerna är, liksom allt annat, byggt av Lego.
Ljudet från en diskmaskin och några böcker i en bokhylla skvallrar om att det faktiskt bor en människa i lägenheten. Han heter Gabriel Bremler, är 29 år gammal, och är den som har byggt alla modeller.
– Ursprungligen hade jag Lego som en hobby. Men jag tyckte modellerna blev så bra att började fundera på att ha det som ett företagande i stället. Inom många olika verksamheter finns det behov av att kunna visualisera det man håller på med, till exempel för byggföretag och tågentreprenörer. Lego är ett mer lekfullt sätt att skapa en modell av något jämfört med en traditionell modell, säger Gabriel Bremler
Han hade två år kvar av fem år på psykologprogrammet på Karolinska när han tog ett uppehåll för att göra en satsning på sitt Lego. SL och vagntillverkaren Bombardier imponerades så pass mycket av tunnelbanemodellerna att de köptes in som utställningsobjekt.