Experterna: Så hittar du ditt flow

 

Vi är många som drömmer om mer flow i livet. Dessa stunder av kreativt flöde där du går helt upp i något, glömmer tid och rum och mår hur bra som helst. Glädjande nog är det möjligt för alla - om vi lyckas lista ut våra individuella knep. Varsågod, här är bästa tipsen!

Number of characters: 8 221

Text: Jessica Holm

De flesta har nog känt det någon gång. Känslan av att allt stämmer, en total närvaro och att du känner dig mer levande än någonsin. Det kallas flow. Ett flöde som strömmar liksom av sig självt. Kreativiteten är på topp, du har 100% fokus och märker knappt att klockan tickar.

Kan minska stress

En person som vidrört ämnet i sin forskning är Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet. Han har bland annat utfört test på musiker, som visade att flowtillståndet ger högre puls, ett större leende och en avslappnad andning. Det vill säga en positiv sinnesstämning där man är djupt fokuserad, men samtidigt så avslappnad att tillståndet inte tar någon mental energi för att upprätthålla. Ett tillstånd som forskarna menar kan minska stress och göra oss mer harmoniska.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in