Cay Bond: En annorlunda men tidsenlig moderapport

Jackor och kavajer från Bristol Textiles
 

Mode har genom sina estetiska markörer haft förmågan att fånga samtiden och beskriva nuet. Cay Bond deltog på årets modevecka SS22 i Stockholm, där engagemanget i hållbarhet och mänskliga rättigheter var en tydlig röd tråd.

Number of characters: 5 998

Foto: Brixtol Textiles

Framgångsrika modekreatörer har i alla tider varit lyhörda för tidsandan och för trender i samtiden. Den sensibiliteten och lyhördheten delar de med konstnärer, så det är naturligt att konsten och modet länge har existerat i ett nära och ofta symbiotiskt förhållande. Mode har genom sina estetiska markörer haft förmågan att fånga samtiden och beskriva nuet.

Och just nu och säkert för all framtid, är det miljön och därmed nya förhållningsätt som designerna tolkar.  Men det betyder inte att klädmode blir mindre spännande, snarare tvärtom. Beckmans och Borås textilhögskolas elever exempelvis, visar uppfinningsrika kläder som går att utvecklas industriellt, om bara nu branschen hakar på.

Jag är själv involverad i miljöfrågan ända sedan 90-talet då jag i min roll som trendanalytiker hos den internationella trendbyrån Promostyl arbetade med att informera om hur klimatfrågan skulle komma att påverka mode och textilbranschen. Där är vi nu.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in