Är kristaller vår nya kristendom? Möt Lena som kallar sig änglamedium

 

Nyandlighet och spiritism är på modet och allt fler skapar sina egna trossystem med kristaller och tarotkort som självklara ingredienser. 

Number of characters: 7 876

– New age har nått in i finrummen, menar David Thurfjell, professor i religionsvetenskap. 

David Thurfjell är författare, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han har ett brett intresse för mytiska, rituella och existentiella dimensioner och aspekter inom olika kulturen och sammanhang. I sin forskning har han främst ägnat sig åt islam, kristendom och sekulariserad andlighet. 

Det talas om att nyandligheten ökar i Sverige, stämmer det och vad innebär egentligen begreppet? 

– Ja, förmodligen ökar den. Nya siffror visar att många tror på olika andliga saker. Men man har inte ställt precis samma frågor tidigare så vi kan inte veta hur stor ökningen är.  

– Nyandlighet är ett samlingsnamn för olika andliga och religiösa idéer och verksamheter som inte tillhör de stora traditionella religionerna. Man kan tala om tre olika idémässiga spår inom västvärldens religionshistoria – kristendom, religionskritik – inklusive naturvetenskapen världsbild – och så det esoteriska spåret med tron på bland annat andar, spöken och ritualer. Inom det sistnämnda ingår nyandligheten. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in