Pelle Svanslös pappa – en mångsidig personlighet

 

Idag minns man främst Gösta Knutsson som författare men han var mycket mer än så. Han var en framgångsrik radio- och TV-personlighet, översättare och redaktör som tog ställning för allas lika värde.

Number of characters: 10 697

Collage ovan: Alla bilder används med tillstånd av Bonniers. Omslag “Nalle Lufs” konstnär Eva Alexandrowa. Omslag “Alla tiders Pelle Svanslös!” konstnär Lucie Lundberg.

År 1923 tillbringade den 14-årige Gösta Knutsson sommarlovet i Öfrarp nära Tranås och ville gärna ha en egen misse.  ”Så en dag kom en gumma gående med en korg under armen. Hon visste att jag längtade efter en katt. Ur korgen hoppade en liten kattunge, som vid närmare betraktande befanns sakna svans. Bara en liten stump hade den. En stor råtta hade bitit av svansen berättade gumman. Onekligen ett bedrövligt kattöde. Men jag gillade katten lika mycket för det, kanske mer, så gumman fick en krona och jag var lycklig. Någon succé gjorde inte den svanslöse bland dom andra katterna på Öfrarp. De trakasserade honom ständigt, men jag tyckte om honom desto mera.” Men ur-Pelle fick inte följa med Gösta hem på hösten utan lämnades kvar till ett ovisst öde. Senare när Gösta blev en älskad radioröst förmanade han sina lyssnare att aldrig överge sommarkatter. Gösta värnade om djurens rätt och ville förbjuda djurförsök. Lite förvånande för Pelle-fans är dock att Gösta i vuxen ålder föredrog hundar som husdjur.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in