Ny bok om mat i skogens skafferi

 

Älgörtsdricka, rallarros-sallad och punch gjord på granskott. I boken Älskade skog får vi möta skogens outforskade skafferi.

Number of characters: 2 608

”Älskade skog är mycket mer än en kokbok. Det är en hybrid, en fotobok, en poesibok, novellsamling och kokbok. Den är till er som älskar skogen.”

Så beskriver Leif Milling själv sin nyutkomna bok. Leif Milling är en prisbelönt fotograf och författare som i även tidigare böcker blandat recept och matinspiration med personliga betraktelser och möten med människor. 

I Älskade skog får vi följa honom på en högst personlig resa in i skogslandet, med utgångspunkt Gimdalen i Jämtland där han bor och verkar sedan 50 år. Genom hans kameralins får vi möta spindeln som dricker ur en vattendroppe, ett orrspel i tidigt morgonljus. Där rinner den lilla bäcken som letar sig genom skogslandskapet, fylld av harr och öring. 

Möt spindeln som dricker vatten genom en vattendroppe.

Men här finns också människorna. Biologen Mats som räddat 200 gammelskogar och har en passion för ovanliga svampar. Småjordbrukaren Paula som släpper korna på bete i fritt skogen under hela sommaren, så som man gjorde förr, för betande djur mår skogen bra av. Getostbonden som får internationella priser för sina blåmögelostar, hemligheten är skogsmyllan och vattnet från fjällbäcken som ger getmjölken dess fina karaktär. Här finns också den djärva mathantverkaren Eva som tänker utanför boxen och med sirap från granskott skapar en svensk punsch med skogssmak som får internationellt genomslag.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in