Den verkliga historien bakom “The Woman King”

The woman king
 

Den 25 november har The Woman King premiär på svenska biografer. Viola Davis gör rollen som general Nansinca som leder sina kvinnliga soldater i strid. Berättelsen om de hårdföra krigarna i 1800-talets Västafrika är baserad på en verklig historia.  Men vilka var egentligen de mytomspunna amasonerna i Dahomey?

Number of characters: 8 812

Foto: CTMG

Året är 1861 och en fransk missionär är på besök i Abomey, huvudstad i det västafrikanska riket Dahomey. Han är inbjuden av kungen och ska nu få äran att se en militäruppvisning med Dahomeys bästa krigare. 

Kung Glelos elittrupper är berömda för sin vapenskicklighet, sitt mod och sin grymhet. Men det de allra mest är kända för är sitt kön. Ingen annanstans i världen finns det nämligen ett reguljärt stridande förband som enbart består av kvinnor. 

Det blir en show som fransmannen sent ska glömma.

De kvinnliga krigarna visar upp sig. Foto från slutet av 1800-talet.

Inför hans häpna blick uppenbarar sig tretusen soldater. De är klädda i knälånga byxor och tunikor och har patronbälten kring midjan. Alla är barfota och beväpnade med svärd och flintlåsmusköter. Ett par hundra av dem har meterlånga knivblad fastsatta på handtag av trä. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in