7 saker du antagligen inte visste om påsken

Visste du de här sakerna på påsken?
 

Påsken är högtiden då vi slappar, äter massor med mat och ger bort påskägg. Men varför firar vi påsk och vilken dag är det man ska gå påskkärring egentligen?

Number of characters: 2 279

Text: Anna Holmquist

Påskriset

Numera pyntar vi vårt ris med fjädrar men förr hade riset en helt annan funktion. På långfredagen blev nämligen barn och tjänstefolk piskade med riset av husbonden för att påminnas om hur Jesus led på korset.

Påskkärringar och påskharar

Det finns dokumentation som visar att traditionen med påskkärringar är gammal, åtminstone från början av 1800-talet, men troligtvis äldre än så. Från början var det inte barn som klädde ut sig till påskkärringar utan ungdomar och istället för smink använde de ofta sot i sina ansikten. Seden med påskharar kommer från Tyskland och innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp där.

Blåkulla

Påskkärringstraditionen bygger på gammal folktro om häxor som flög till Blåkulla på skärtorsdagen. För att skrämma bort häxorna sköt folk med gevärsskott och låste in kvastar och andra redskap som häxorna kunde tänkas använda på sin blåkullafärd.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in