Så har traditionen med julkrubban utvecklats genom åren

 

Traditionen med julkrubbor håller i sig. Vi är många som år efter år tar fram vårt stall, placerar ut figurerna och kanske pyntar med lite mossa eller halm. De flesta har ärvt sin krubba eller fått den som barn. Men det går att köpa nya också.

Number of characters: 4 298

Traditionen med julkrubbor som visar Jesu födelse i Betlehem startade i Italien redan på 1200-talet. Då skapade nämligen tiggarmunken Franciskus av Assisi den allra första kända julkrubban. I Neapel finns idag en hel gata där alla butiker säljer julkrubbor med tillbehör – från några centimeter till stora som friggebodar. Till krubborna hör även oväntade figurer – som till exempel vår egen Zlatan.

Här är alla de klassiska figurerna med – till och med ängeln Gabriel. Förr var det tradition att julkrubban skulle stå under julgranen. Nu är det vanligare att ha den på ett bord – några stenar, mossa, halm, krukväxter och små kaktusar gör miljön levande. Foto: Pixabay

En julkrubba är helt enkelt ett miniatyrlandskap som återger vad som hände när Jesusbarnet föddes i stallet i Betlehem. Detta tror man skedde någon gång mellan åren 7-4 f. Kr. i slutet av kung Herodes regeringsperiod. Flera hundra år tidigare hade profeterna i Bibelns gamla testamente siat om att Jesus skulle komma. En julkrubba brukar bestå av en stallbyggnad i trä, oftast med sluttande tak, och på golvet är en liten krubba bäddad med halm placerad. Figurerna som hör till är Josef, jungfru Maria, Jesusbarnet, de tre vise männen, ängeln Gabriel och en eller flera fåraherdar – och djur som åsna, oxe, kameler och får. 

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in