Den mystiska Mithras-kulten står i centrum för det arkeologiska museet Mithraeum i London. Museet är byggt på en plats där lämningar hittats efter ett romerskt tempel. Redan efter andra världskrigets bombningar upptäcktes ruinerna, men det har tagit ända fram till idag innan allmänheten får komma in.
Bild: Konstnären Judith Dobie, MOLA
Museet är nästan helt, 80 procent, byggt som det antika templet tros ha sett ut och ligger sju meter under dagens gatunivå, men där det alltså var gata på romartiden. Fynden är extremt välbevarade genom att templet låg bredvid den geggiga floden Walbrook som sedan länge försvunnit. Bl a har mängder av handskrifter på träplattor hittats från tidig romartid, 50-80 e Kr, vilket gör dem till de äldsta handskrivna dokumenten i Storbritannien.
Första gången “London”
Mest uppmärksammat är det allra första omnämnandet av ”Londinium”, men också finansiella transaktioner står beskrivna liksom juridiska handlingar. T ex är det en domare som kallar till möte innan en domstolsförhandling och på en annan platta står alfabetet, vilket kan betyda att en skola låg i närheten av templet.