Drottning Tamar skapade en georgisk guldålder

 

I nästan 30 år styrde den medeltida tsarinnan Tamar Georgien. Hennes regeringstid mellan 1184 och 1213 brukar kallas för den georgiska guldåldern. Av sina undersåtar hyllades hon som ”drottningarnas drottning och kungarnas kung”. Möt denna kultfigur i georgisk historia.

Number of characters: 8 813

Text: Maria Rodikova/Foto:Kajsa Kax

Shota Rustaveli, samtida med drottning Tamar, skrev det episka diktverk Riddaren i panterskinn i slutet av 1100-talet som en allegori över hennes styre. Här i en tryckt version från 1800-talet.
Bild: Mihály Zichy/Wikimedia Commons

Tamar föddes ca 1166. Hon var samtida med drottning Eleanor av Akvitanien, en annan medeltida kvinna som också hon fick stort inflytande, men endast genom sina makar och söner som härskade över Frankrike och England. Tamar hade makten helt i sin egen hand.

Trots att ”mepe” (tsar) Tamar anses som en av landets viktigaste härskare genom tiderna är hon förvånansvärt okänd utanför landet. Hon byggde kyrkor, slog ner inhemska uppror och förde en aggressiv utrikespolitik. Det var ytterst nära att en tidig form av parlamentarism hade införts under hennes styre, men för detta var tiden icke mogen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in