Trädgårdsmästarens orientaliska oas i Halland

Trädgårdsdesign
 

Från barnsben har han i sin dagliga gärning odlat växter och skött trädgårdar. På sin halländska villatomt har han skapat en av Sveriges vackraste hemträdgårdar. Beundra trädgårdsmästaren, i fjärde generation, Nils-Olof Nilssons verk.

Number of characters: 5 252

Text och bild: Dan Rosenholm

Till höger dold bakom buskrosslingen döljs den spännande entrén. Rabatterna är kantade med den skönaste buxbom. Ölandskalkstenen på gången bytte Nils-Olof till sig av en granne.

Nils-Olof Nilsson är trädgårdsmästare i fjärde generationen och var känd som skötaren av den legendariska Vargaslätten – en omfattande naturträdgård anlagd 1917 på de regniga, halländska höjderna. Vi besöker honom hemma i hans asieninspirerade villaträdgård i utkanten av Halmstad.

En vacker infart få förunnad, den sprakar i form och färg. I förgrunden flikbladig japansk lönn, ‘Garnet’, följt av japansk azalea, ‘Kermesinum’, med parkrododendron i bakgrunden.

I början av 1900-talet drev hans förfäder det som tidvis var Sveriges största plantskola, P. Nilsson trädgård, i centrala Halmstad. De odlade främst under glas, ett stort sortiment av krukväxter och sommarblommor. Som mest hade de 30–40 växthus. Farfarsfar gick på Alnarp och utbildade sig, fick stipendium till England och Amerika och när han kom tillbaka började han bygga upp anläggningen. På 60-talet togs tomten över av kommunen för att bland annat bli ålderdomshem.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in