Så lyckas du med lavendel – tipsen som gör att du lyckas

Ett alternativ som ger samma känsla som lavendel men inte är lika känslig är kantnepeta ’Blue Wonder’.
 

Lavendel är en växt som är relativt lätt att sköta och som du kan njuta av länge om du odlar den soligt och väldränerat. Här får du alla tips och knep som gör att du lyckas.

Number of characters: 3 829

Text och bild: Dan Rosenholm

Lavendel, bara ordet gör att man associerar till blålila, böljande fält i det kulliga, franska Provence. Det är helt rätt. Den växt som vi kallar lavendel i Sverige, Lavandula angustifolia, har sitt ursprung just i de trakterna och det var också i Provence som man mot slutet av 1500-talet började utvinna den lättflyktiga lavendelolja med hjälp av vattenånga, efter nedkylning flyter den upp på vattenytan och separeras. Lavendelolja anses vara bland annat bakteriedödande, inflammationshämmande, lugnande och bra mot insektsbett, acne och mal i garderoben.

Det lär framställas runt tusen ton lavendelolja per år kommersiellt och då ska man veta att det går åt balvis av lavendel för att få fram några futtiga deciliter. Från att en gång i tiden ha använts för medicinska ändamål används oljan numera främst inom kosmetikaindustrin.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in