Pia och Björn köpte ett världsarv

 

Den som sommartid besöker Hälsingland ska inte missa att svänga förbi världsarvet Gästgivars i Vallsta nära Järvsö. För ett par år sedan köptes gården med träslottet av Pia och Björn Ohlson. Det var första gången någonsin som ett världsarv varit till salu i Sverige!

Number of characters: 4 524

Foto: Charlotta Rönn m. fl.

Sverige har 15 världsarv, platser som av FN-organet Unesco bedömts som så unika att de bör skyddas till eftervärlden. 2012 utsågs sju hälsingegårdar till världsarv tack vare sina speciella väggmålningar och att de byggts enbart för fest. Många hälsingegårdar har sönderrenoverats medan andra rivits inte minst på 1960-talet. Numera återstår cirka 1 000 gårdar.

– Vi var tveksamma. Vi visste inte om vi skulle mäkta med ett världsarv, men vi blev förälskade. Allt var så välbevarat och genuint. Det fascinerade oss, berättar Björn Ohlson.

I Hälsingland finns fler dekorerade interiörer i boendemiljöer bevarade än någon annanstans i världen. Det var linodling och skogen som gav den rika tillgången på timmer vilket gjorde det möjligt för välbeställda bönder att bygga dessa ståtliga och gigantiska hus. Vissa gårdar användes inte som boyta utan enbart för fest. Gästgivars festgård stod klar inför ett bröllop 1840. Gården har sedan dess gått i arv i generationer ända tills den såldes 2018 som en del av en jordbruksfastighet.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in