Lär dig mer om kejsarnas favorit – pionen

En fantastisk kombination är den örtartade 'Buckeye Belle', stjärnflocka 'Claret', stäppsalvia 'Caradonna' och fänkål 'Giant Bronze'.
Number of characters: 4 012

Text och bild: Dan Rosenholm

Det var i Kina det började!

Otroligt vackra och med en gudomlig doft. Är pionen också din favorit? Här är allt om pionen – för dig som vill njuta av sommarens kanske mest fantastiska blomma.

Det är minsann till att ha anor, för det har pioner. Tack vare avbildningar och äldre texter kan vi ana deras betydelse ända tillbaka till kinesiska kejsardömen något sekel efter vår tideräknings början. För vanligt folk ansågs de för fina, det var kejsare och furstars hem de prydde. Fortfarande två årtusenden senare är de det närmaste man kan komma en kinesisk nationalblomma.

I Kina var det främst buskpioner som omhuldades. Här i Sverige är örtartade, perenna sorter vanligast. För många hör de hemma i lantlig miljö; väldoftande blomklot i ljust rosa som böjer sina nackar av egen tyngd. Dessutom med en röd stuga med vita knutar i fonden. På gränsen till nationalromantiskt.

En fantastisk kombination är den örtartade 'Buckeye Belle', stjärnflocka 'Claret', stäppsalvia 'Caradonna' och fänkål 'Giant Bronze'.
En enastående kombination av den örtartade pionen ‘Buckeye Belle’, stjärnflocka ‘Claret’, stäppsalvia ‘Caradonna’ och fänkål ‘Giant Bronze’.
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in