Fynda loppisporslin i blått och vitt

 

Ränder, prickar och rankor – trots skillnader i mönster och ålder är alltid blåvita porslinsföremål vackra tillsammans. Färgkombinationen blått och vitt associerar vi ofta med vatten och marina miljöer. Lär dig känna igen dekorerna och leta på loppis!

Number of characters: 3 525

Blåvitt porslin har vi haft i Sverige sedan 1700-talet. En hel del har importerats från Kina och andra länder. Men de svenska porslinsfabrikerna har tillverkat massor av olika modeller och dekorer. Flera av dem går i blå toner med mycket sommarkänsla.

Söta kaffekoppar, kannor och fat är prisvärda på loppis. Du kan fynda en hel kaffeservis för några hundralappar. Det omärkta porslinet med okänt ursprung är billigast – och ofta lika fint som något annat. Men se upp för kantstött eller krackelerat porslin. För att porslin ska ha ett andrahandsvärde måste det vara helt och fint.

Det går mode också i gammalt porslin. Alla former av blåvitt porslin är populärt, särskilt med ränder, prickar eller blommor. Fortfarande är det de välkända dekorerna från 1950- och 60-talet som är mest eftersökta. Gustavsberg, Rörstrand och Gefle porslinsfabriker har producerat många härliga dekorer som idag har blivit retroklassiker. Populära dekorer är till exempel Mon Amie, Blå Blom, Amanita, Prunus, Blå Aster, Lillemor, Koka blå, Ostindia, Kobolt, Vinranka och Blå Eld. Gustavsberg, Rörstrand eller Gefle ligger bakom de flesta succéer. Men vi har också importerat mycket porslin från utlandet.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in