Designa din trädgård – proportion och form i harmoni

Ulla Molins skapelse i Höganäs både kittlar fantasin och andas lugn och harmoni.
 

Välavvägda proportioner och former kännetecknar trädgårdar i harmoni. Storlek och form på växter, uteplatser, dammar, pergolor, murar och möbler balanseras. Det handlar om att träna ögat, som att ställa prydnadssaker på en hylla och ta ett steg tillbaka för att titta. Både den tvådimensionella planlösningen och variationer i höjd är viktiga för upplevelsen.

Number of characters: 7 752

Text: Dan och Ann-Christin Rosenholm
Bild: Dan Rosenholm

Landskapsarkitekten Walter Bauers trädgård på Lidingö har en stark, tredimensionell form. Klippta växter, plank och takförsedda sittplatser skapar intresse och ger rumskänsla. Tredimensionaliteten gör att vi känner oss omslutna och trygga.

Kännetecknande för trädgårdar i harmoni är dess dimensioner och former. Ordet lagom passar bra i sammanhanget. Goda proportioner innebär att storleken på exempelvis buskar, träd och uteplatser känns rätt i förhållande till varandra, till huset och omgivningen. Vettiga längd- och breddmått på uteplatser, pergolor och trädgårdsdammar är avgörande för att trädgården ska kännas välproportionerlig. Avstånd mellan träd, buskar och annat ska uppfattas som behagliga, för långa gör att det känns glest, med för korta distanser emellan blir det trångt.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Log in