Snart frodas vinterkräksjukan i hela vårt avlånga land. Vi bad professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson Tham berätta mer om magsjukan alla bävar för. Och ge bästa tipsen för att slippa bli smittad.
Vad är egentligen vinterkräksjuka?
– Vinterkräkssjukan är en mag-tarminfektion som orsakas av två typer av calicivirus; noroviruset, som är den vanligaste och det mer ovanliga sapoviruset.
Hur vet jag att det är vinterkräksjuka jag drabbats av?
– Typiskt för vinterkräksjuka är ett hastigt insjuknande med akuta kaskadkräkningar som uppträder hos 60-90 % av de som insjuknar. 80- 100% får diarréer, dock aldrig blodiga. Andra symtom är magont, huvudvärk, led- och muskelvärk. Ett fåtal får också lindrig feber.
Hur sprids smittan?
– Calicivirus är oerhört smittsamt. I det akuta skedet utsöndras 100 miljoner viruspartiklar med avföringen, och det behövs bara tio för att en person ska bli smittad. Smittan sprids genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, genom mat och vatten som förorenats eller genom besmittade ”tagytor” som dörrhandtag, vattenkranar osv. 20 % av befolkningen har turen att ha en gendefekt som gör att de inte blir sjuka.